sâmbătă, 29 martie 2014

Dezbatere publică - STATUTUL ELEVULUI

    Platforma Waterfall Edu (WEDU) găzduiește până pe data de 30 martie 2014, ora 22:00, o dezbatere publică pentru Statutului Elevului. Documentul poate fi găsit aici. Vă invităm să vă exprimați opinia, adăugările, modificările într-un comentariu aici; în comentariu vă solicităm să folosiți un limbaj adecvat și să respectați tema propusă.

    Statutul Elevului este cel mai important document care îi vizează direct pe elevii din România, în acesta sunt cuprinse drepturile și obligațiile elevilor care studiază pe teritoriu României.

Fii student pentru un weekend!

    Consiliul Național al Elevilor, în parteneriat cu Uniunea Națională a Studenților din România și Universitatea din Craiova organizează proiectul „Fii student pentru un week-end”, ce se va desfășura în perioada 13-15 aprilie 2014, în cadrul programului național „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”.
    Scopul acestui proiect îl reprezintă integrarea elevilor ce se află în an terminal în mediul academic din centrele universitare, tinerii având ocazia de a experimenta viața de student și să participe la viața activă din campus, prin activitați educative, culturale și sociale. În plus, acest proiect are ca scop și acomodarea elevilor de liceu cu mediul universitar, facilitând o trecere mai ușoară de la modul de predare preuniversitar la cel potrivit sistemului de învățământ superior.
    Centrului din Craiova, reprezentat prin Universitatea din Craiova (20 locuri), i se alătură și alte centre universitare din țară, dintre care amintim: Universitea Politehnică din București (30 locuri), Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București (20 locuri), USAMV București (10 locuri), Universitatea Maritimă din Constanța (6 locuri), Universitatea din Petroșani (10 locuri) și Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș (6 locuri)
    Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) este cea mai mare federație studențească la nivel național, înființată în anul 2006 și care reunește 57 de organizații studențești locale, reprezentând studenții a 21 de universități din 14 orașe. UNSR are o bogată experiență în organizarea de evenimente educaționale, culturale, sportive și sociale pentru tinerii și studenții din România concretizate în: festivaluri naționale, competiții sportive, concursuri de creativitate, cursuri de formare, campanii de sănătate, etc. Mai multe detalii despre acest proiect puteți găsi pe site-ul Uniunii Naționale a Studenților din România.
    Termenul limită de depunere a aplicațiilor este luni, 7 aprilie.
    Aplicațiile se depun la adresawww.wedu.ro/aplicatii-student-pentru-un-weekend-2014/lista

"Tinerii votează - Tinerii contează", eveniment regional, Târgoviște (Regiunea Sud-Muntenia)

     În data de 27 martie 2014, a avut loc Conferința de lansare a evenimentului regional din cadrul Campaniei de Informare și Conștientizare „Tinerii votează - Tinerii contează”, care s-a desfăşurat la Primăria Municipiului Târgoviște.
     Campania a debutat printr-o conferință de presă în cadrul căreia au luat cuvântul:
  1. Veronica Ștefan - președinte al Consiliului Tineretului din România
  2. Ciprian Prisăcaru - viceprimar al municipiului Târgoviște
  3. Emanuel Palea - director Autoritatea Electorala Permanenta Filiala Sud-Muntenia
  4. Denis Andrei - președinte al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu; vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor
  5. Sînziana Voicu - senior al Consiliului Național al Elevilor
  6. Bianca Vlad președinte al Consiliului Județean al Elevilor Dâmbovița
  7. Cătălin Bălan, Manuela Bivol, Andrei, Cristi - Tineri Ambasadori pentru Participare în Regiunea Sud Munteni
     Fotografi de la eveniment puteți găsi aici.


   
   Consiliul Tineretului din România (CTR),  în calitate de Membru al Forumului European al Tineretului(ESSU) dezvoltă Campania Națională de Informare și Conștientizare „Tinerii Votează-Tinerii Contează” în parteneriat cu Autoritatea Electorala Permanenta  cu scopul de a stimula participarea acestora, în calitate de cetățeni cu drepturi depline la alegerile pentru Parlamentul European (25 mai 2014).
      În cadrul campaniei a fost înființată “Liga Tinerilor Ambasadori pentru Participare”, formata din tineri Ambasadori din toate regiunile tarii, care are ca scop răspândirea mesajului în întreaga țară. Astfel, Consiliul Tineretului din Romania (CTR) a pornit o mișcare amplă de informare la nivel național prin susținerea de seminarii informative în marile orașe ale țării. În luna Martie au avut loc seminarii informative în :București, Timișoara, Craiova și Târgoviște.

luni, 17 martie 2014

European Parliament for Teen

Ești curios să descoperi cu ce se ocupă Parlamentul European? Ai multe idei pe care vrei sa le împărtășești cu ceilalți? Îți place să îți susții punctul de vedere și să ai o contribuție în luarea unei decizii? 
Aici este un loc pentru tine! Află cum să te înscrii la https://drive.google.com/file/d/0B0yimblwpkINdG9FTFJLYW5UTEE/edit?usp=sharing . Întrebări despre proiect puteți adresa la adresa de e-mail consiliulelevilorgr@yahoo.com .



Boieri giurgiuveni în actualitate

Vrei să afli cum trăiau boierii giurgiuveni în perioada interbelică? Vino joi, 20 martie, la ora 13 la Episcopia Giurgiului!


vineri, 14 martie 2014

Informarea consilierilor educativi cu privire la activitățile CJE Giurgiu

    Pe data de 6 martie 2014, Liceul Tehnologic ”Tiu Dumitrescu” Mihăilești a fost gazda Cercului Pedagogic al consilierilor educativi de la liceele din județul Giurgiu.
    Pe data de 14 martie 2014, Școala Generală nr.7 Giurgiu a găzduit Cercul Pedagogic al consilierilor educativi din școlile generale din municipiul Giurgiu.
    În cadrul ambelor întâlnirii ale consilierilor educativi, Denis ANDREI, președintele Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu a participat și le-a prezentat activitatea CJE Giurgiu, în special proiectele:
-"CiNE contează pe tine?", proiect organizat de Asociația Elevilor Mehedințeni (AEM) în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor și finanțat prin programul Tineret în Acțiune, Acțiunea 5.1. S-a făcut o prezentare generală a proiectului iar fiecare consilier educativ a primit un chestionar urmând ca acesta să ajute Consiliul Școlar al Elevilor din unitatea de învățământ de proveniență la implementarea respectivelor chestionare.
-"European Parliament for Teen", proiect a cărei promovare o vom începe pe data de 17 martie 2014.

-"Consiliul Județean al Elevilor Junior (CJEJ) Giurgiu", urmează săptămâna viitoare o ședință la care vor participa președinții Consiliilor Școlare ale Elevilor din școlile generale (CȘE care nu sunt afiliate CJE Giurgiu) și Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu.
 

miercuri, 12 martie 2014

Târgul Internațional de Universități

Dacă e primăvară atunci e rost de răspunsuri la întrebări precum "Ce facultate vrei sa faci?".
Au mai rămas 2 zile până la cel mai mare târg internațional de universități, așa că e cazul să te grăbești! Ne vedem la București: noi, tu, peste 100 de universități internaționale, romani care sunt deja studenți internaționali și consilierii educaționali care te pot ajuta gratuit să aplici la studii în străinătate!
Am dat startul la înscrieri așa că intră pe www.riuf.ro pentru a participa la evenimentul la care vin peste 20.000 de elevi și studenți anual!

Conferința Naționala „Drumul DREPT în CNE”

În perioada 7-9 martie, la Botoșani, a avut loc Conferința Națională „Drumul DREPT (Dezvoltare, Reprezentativitate, Egalitate, Proiecte, Teamwork) în Consiliul Național al Elevilor”.
Gazdele Conferinței au fost membrii Biroului Executiv al Consiliului Național al Elevilor, la acest eveniment participând reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, Ministerului Tineretului și Sportului, CLCT (Consiliul Local al Copiilor și Tinerilor) din Republica Moldova, ARDOR (Asociaţia Română de Dezbatere, Oratorie şi Retorică) Moldova, ANOSR (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România), UNSR (Uniunea Naţională a Studenţilor din România), invitați din partea CTR (Consiliul Tineretului din România), platformei educaționale WaterfallEdu (wedu), ai Fundației Study Abroad Advising Centre, reprezentați ai Alumni Consiliului Național al Elevilor, precum și formatori ai structurii reprezentative a elevilor din România. Din județul Giurgiu a fost prezent la conferință Denis ANDREI, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor.
Scopul acestei întâlniri a fost structurarea planului de acțiune și a strategiei de dezvoltare ce vor fi implementate în acest mandat de către Consiliul Național al Elevilor. De asemenea, în cadrul acestui eveniment au fost selectați membrii Biroului de Presă, organism ce a făcut parte din strategia de dezvoltare al Secretariatului de Educaţie şi Comunicare (Relaţii Externe) al Consiliului Naţional al Elevilor încă din mandatul 2012-2013, fiind organizate pentru al treilea an consecutiv alegeri pentru posturile vacante: doi redactori, doi responsabili online, un responsabil foto, un responsabil video și un designer grafic.
În prima zi a Conferinței, invitații au asistat la prezentările partenerilor structurii reprezentative a elevilor din România, iar în a doua zi participanții la eveniment au elaborat activități suport care să se plieze pe nevoile elevilor, în urma dezbaterilor din cadrul atelierelor de lucru. Invitații la Conferință au participat activ la aceste workshopuri, găsind soluții reale pentru nevoile elevilor din România. Dintre aceste inițiative putem enumera proiectul „Universități de Vară pentru Elevi”, scopul programului fiind de a oferi elevilor oportunitatea de a se informa corect cu privire la alegerea facultății în cadrul căreia vor studia. Un alt proiect care a fost dezbătut și în cadrul căruia aportul Consiliului Elevilor va fi considerabil este structurarea și implementarea activităților din cadrul programului „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”.
Conferința Națională „Drumul DREPT în CNE” și-a îndeplinit scopurile, deoarece membrii Biroului Executiv al Consiliului Național al Elevilor, împreună cu partenerii acestei structuri au elaborat un plan de acțiuni ce vizează apărarea și promovarea intereselor elevilor, precum și implicarea acestora în actul educațional, viața civică, socială și culturală.

joi, 6 martie 2014

Adunarea Generală a CJE Giurgiu - 4 martie 2014


Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu a organizat în data de 4 martie 2014, la ora 10:00 în amfiteatrul Liceului Teoretic „Tudor Vianu Adunarea Generală ordinară a Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu.   
Cvorumul a fost asigurat de președinții a 8 Consilii Școlare ale Elevilor din 14 existente.
Ordinea de zi a Adunării Generale a cuprins: 
1. Diseminarea informațiilor de la Seminarul Național de Instruire a secretarilor CJE și îmărțirea chestionarelor.
2. Organizarea Adunării Generale a Consiliului Regional al Elevilor Sud-Muntenia în județul Giurgiu (Aprobat de Adunarea Generală în unanimitate).
3. Înființarea CJE Junior (Aprobat de Adunarea Generală, 7 voturi pentru și 1 abținere).
4. Amplasarea unui stand de promovare a CJE Giurgiu la Târgul educației (Aprobat de Adunarea Generală în unanimitate).
5. Diseminarea informațiilor de la Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor.
6. Proiectul ”European Parlament for Teen” (Aprobat de Adunarea Generală în unanimitate).
7. Proiectul ”CiNE contează pe tine”.
8. Proiectul ”Ziua Pământului” (Aprobat de Adunarea Generală în unanimitate).
9. Regulamentul de Organizare Internă al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu (Aprobat de Adunarea Generală în unanimitate).
10. Alte probleme de ordin intern ale Consiliilor Școlare ale Elevilor din județul Giurgiu

Andrei Denis
Președinte CJE Giurgiu

sâmbătă, 1 martie 2014

Ședință extraordinară a Biroului Executiv al CJE Giurgiu

    

 Pe data de 27 februarie 2014, Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu s-a întrunit într-o ședință extraordinară pentru a pregăti Adunarea Generală a Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu din data de 4 martie 2014 care va avea pe ordinea de zi următoarele:
     1. Organizarea Adunării Generale a Consiliului Regional al Elevilor Sud-Muntenia în județul Giurgiu.
  2. Diseminarea informațiilor de la Seminarul Național de Instruire a secretarilor CJE.
3. Înființarea CJE Giurgiu Junior.
4. Amplasarea unui stand de promovare a CJE Giurgiu la Târgul Educației.
5. Diseminarea informațiilor de la Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor și de la Seminarul Național de Instruire al secretarilor CJE.
6. Proiectul ”European Parlament for Youth”.
7. Proiectul ”Ora Pământului”.
8. Proiectul ”Ziua Pământului”.

Președinte CJE Giurgiu,
Andrei Denis.