duminică, 27 aprilie 2014

CONSILIUL NAȚIONAL AL ELEVILOR CAUTĂ SOLUȚII PENTRU PROBLEMELE ELEVILOR


      În perioada 24-27 aprilie 2014 s-a desfășurat la Băile Herculane Seminarul Național al președinților Consiliilor Județene ale Elevilor la care au participat membrii cu drept de vot ai Adunării Generale a Consiliului Național al Elevilor. Aceasta reprezintă a doua întâlnire națională din cadrul proiectului „CiNE contează pe Tine”, implementat de Asociația Elevilor Mehedințeni în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor și Ministerul Educației Naționale şi co-finanţat prin Programul Tineret în Acțiune, acțiunea 5.1 - Întâlniri ale tinerilor cu responsabili ai politicilor de tineret.
Prima activitate din cadrul proiectului a fost reprezentată de Seminarul Național de Instruire al Secretarilor Consiliilor Județene ale Elevilor, care a avut loc în luna februarie 2014. Derularea acțiunilor de identificare și centralizare a situațiilor elevilor cu deficiențe de adaptare a constituit etapa premergătoare întâlnirii președinților Consiliilor Județene ale Elevilor. Identificarea problemelor cu care se confruntă elevii din România a fost realizată prin intermediul chestionarelor distribuite în întreaga țară, la nivel național fiind completate și centralizate aproximativ 32000 de chestionare.
Pe baza centralizărilor, fiecare Consiliu Județean al Elevilor a identificat cele mai întâlnite trei probleme cu care se confruntă elevii; la nivel național acestea sunt: absenteismul frecvent, problemele economice și problemele familiale, elevii manifestându-și dorința de a avea acces la mai multe informații și de a fi incluși în diferite programe de formare personală și profesională. Acest eveniment a fost completat ulterior de organizarea unei Cafenele Publice, prin intermediul cărora au fost dezbătute și diseminate rezultatele analizei realizate.
Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu a fost reprezentat de către Andrei Denis, președinte, acesta implicându-se activ în atelierele de lucru din cadrul proiectului și la diseminarea rezultatelor din județul Giurgiu. Participanții la Seminarul Național al Președinților au realizat, pe baza acestor statistici, o strategie de intervenție adaptată la fiecare județ care va fi implementată la nivel național până în cea de-a treia activitate a proiectului – Seminarul Național al Biroului Executiv al Consiliului Național al Elevilor.

În cadrul județului Giurgiu au fost aplicate 250 de chestionare. În urma centralizării chestionarelor, s-au identificat 3 probleme principale ale elevilor giurgiuveni: absenteism frecvent, probleme economice și probleme geografice proveniența din mediul rural sau din zone  limitrofe.
Tot în cadrul întâlnirii președinților Consiliilor Județene ale Elevilor au avut loc sesiuni de training susținute de profesorii formatori ai Consiliului Național al Elevilor, ateliere care s-au axat pe team-building, pe analiza chestionarelor completate și pe elaborarea strategiei de intervenție a Consiliului Național al Elevilor.

 Consiliul Naţional al Elevilor, structura reprezentantivă a elevilor din România, urmăreşte  identificarea grupurilor vulnerabile de elevi care nu au acces la mediul nonformal și implicarea acestora în activitați care să corespundă nevoilor de dezvoltare personală.

sâmbătă, 12 aprilie 2014

Un Paște fericit!

    Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu urează elevilor giurgiuveni dar nu numai Un Paște fericit alături de cei dragi și o vacanță frumoasă!

Vizită la Tribunalul Giurgiu

    Membrii Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu alături de reprezentanți ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu a vizitat pe data de 11 aprilie 2014, în cadrul săptămânii  ’’Școala Altfel : Să știi mai multe să fii mai bun!” Tribunalul Giurgiu.
    În prima parte a vizitei, participanților li s-a permis accesul într-o sala de judecata, în timpul unui proces civil, perioada în care au avut ocazia să observe desfășurarea activității judecătorilor, avocaților și grefierilor, cât și comportamentul inculpaților respectiv al martorilor.
    În a doua parte a evenimentului, elevii au urmărit un film scurt de informare din care au aflat mai multe despre sistemul juridic și despre munca în acest domeniu.
    La final, s-a realizat o masa rotunda cu doi dintre judecătorii Tribunalului Giurgiu unde elevii au putut adresa întrebări.
    La eveniment au participat:
- prof. Petre Petre (Inspector Școlar General în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu)
- prof. Ildiko Andraș (Inspector Educație Permanentă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu)
    Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu mulțumește Tribunalului Giurgiu și Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu!

joi, 10 aprilie 2014

Festivalul Artei --> CȘE Liceul Teoretic Tudor Vianu

    Marți (8 aprilie 2014) în cadrul Săptămânii "Școala Altfel. Să știi mai multe, să fii mai bun!", Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic "Tudor Vianu" a organizat "Festivalul artei". Elevii talentați ai liceului au avut ocazia să își expună lucrările. La acest eveniment au participat și elevi de clasa a VIII-a pe care membrii CȘE au încercat să-i convingă să se înscrie la Liceul Teoretic ”Tudor Vianu”.



    Ca și invitat special a participat Ahmed Muhy (refugiat irachian), care a captat atenția participanților cu talentul său în domeniul artei grafice.
    Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic "Tudor Vianu" a organizat în cadrul festivalului și un concurs ”Cursa cu saci” la sfârșitul căruia a oferit diplome.


    După concurs, reprezentanți de la Cruce Roșie filiala Giurgiu au exemplificat tehnici de prim ajutor alături de voluntari din Liceul Teoretic "Tudor Vianu".

     Mulțumiri din partea organizatorilor pentru:
- Crucea Roșie, filiala Giurgiu
- Lucian Ionescu, fotograf
- cadrelor didactice din Liceul Teoretic "Tudor Vianu"



Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu susține, încurajează și felicită astfel de reușite!

Tinerii în fața justiției!

     Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu a organizat astăzi, 10 aprilie 2014, în cadrul săptămânii  ’’Școala Altfel : Să știi mai multe să fii mai bun!” o dezbatere cu elevii de liceu, la care a fost invitată doamna Prim Procuror Voiculeţ Mihaela, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţului Giurgiu.

     În prima parte a evenimentului, doamna Prim Procuror a realizat o prezentare succinta a organizării justiției în România și a rolului fiecărei instituții. De asemenea, participanții au luat cunoștință de metode și pedepse ce sunt aplicate în funcție de infracțiunea comisa.

     În a doua parte, pe baza unui studiu de caz privind omorul din extravilanul comunei Vânătorii Mici din județul Giurgiu, elevii au urmărit etapele parcurse în cercetarea, prinderea și pedepsirea inculpaților.

    La finalul acțiunii, doamna Prim Procuror Voiculeţ Mihaela a răspuns la o serie de întrebări, centrate pe subiectul dezbătut, adresate de către participanți.

     La eveniment au participat:
- prof. Petre Petre (Inspector Școlar General în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu)
- prof. Ildiko Andraș (Inspector Educație Permanentă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu)
- prof. Gheorghe Bivolaru (Director al Şcoalii Gimnaziale “Emil Gulian” Giurgiu
- Cătălin Lungu (Vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu)

miercuri, 9 aprilie 2014

Cafenea Publică

Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu a organizat astăzi, 09 aprilie 2014, în cadrul săptămânii  ’’Școala Altfel : Să știi mai multe să fii mai bun!” Cafeneaua Publica din cadrul proiectului CiNE contează pe tine” care este implementat prin programul de finanțare Tineret în Acțiune, Acțiunea 5.1 de către Asociația Elevilor Mehedințeni.




            Cafeneaua Publică a început cu doua exerciții de cunoaștere care au fost coordonate de Andrei Denis, președintele CJE Giurgiu. În desfășurarea primului exercițiu, participanții au fost nevoiți să își spună numele urmat de un adjectiv care îi descrie iar următorul trebuia să facă  același lucru dar să și repete numele celor precedenți și adjectivele alese de ei. Cel de-al doilea joc a constat în desenarea unuia dintre participanți ales la întâmplare.


 După ce participanții s-au cunoscut, a urmat o rundă de ”Așteptări, Temeri și Contribuții”.


               A urmat o pauză de cafea după care lucrările Cafenelei Publice au început.
             Participanții au fost împărțiți în 5 grupe, fiecare atelier a avut un facilitator. Pe fiecare atelier s-a lucrat câte 10 minute după care grupele au schimbat atelierele, acest lucru s-a repetat până când toți participanții au trecut pe la fiecare atelier.

              Rezultatul muncii din fiecare atelier a fost prezentat în plen de câte 2 reprezentanți ai atelierelor spre finele evenimentului.






               Pentru a crește nivelul de energie al participanților, organizatorii au făcut un energiser numit ”Ha He Hi”.

                În sesiunea de follow-up toți participanții s-au declarat încântați de proiect afirmând că a fost util, că s-au simțit bine și că și-au făcut prieteni noi. 
                La final, participanții au primit o diplomă de participare și portretul realizat de unul dintre noii săi prieteni.


                La eveniment au participat ca invitați speciali:
- prof. Ildiko Andraș (Inspector Educație Permanentă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu)
- prof. Cristina Ciurumeală (Director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Giurgiu)
- prof. Mihaela Leocă (Psihopedagog) 

                Cafeneaua Publică organizată de Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu a fost susținută de Școala Gimnazială Nr.10 Giurgiu; Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu; Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Giurgiu.

Reprezentare CJE Giurgiu la proiectul Credendo Vides

    Pe data de 08 aprilie 2014 Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu a fost reprezentat în cadrul proiectului Credendo Vides organizat de grupul de inițiativă format din Maria Colomeischi, Loredana Dumitrescu, Marian Oprea și Daniel Radu.  Activitatea s-a desfășurat în incinta Liceului Tehnologic ”Tiu Dumitrescu” din orașul Mihăilești.
Denis Andrei, președinte și Nicoleta Marcu, vicepreședinte 

    În partea de început, grupul de inițiativă le-a explicat participanților cum s-a desfășurat proiectul și cum au reușit să filmeze 2 scurtmetraje.
    Pentru ca participanții să se simtă cât mai bine, elevii din grupul de inițiativă au organizat și câteva jocuri de energizare  care au fost primite foarte bine.


     Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu încurajează, susține și felicită astfel de inițiative dar mai ales astfel de reușite.

Cele două filme de scurtmetraj realizate în cadrul proiectului Credendo Vides pot fi urmărite online:

European Parliament for Teen - Ziua 2

    Ziua a doua a debutat cu timp pentru delegați în care aceștia s-au pregătit pentru Adunarea Generală. Fiecare persoană din fiecare comitet a avut o sarcină foarte clară în timpul Adunării Generale. Sarcinile au fost: citirea rezoluției; scrierea și citirea unui discurs de apărare; scrierea și citirea unui discurs de atac pentru celelalte moțiuni; răspunderea la întrebările adresate în cadrul sesiunii de dezbateri libere; rezumatul rezoluției. După întreaga procedură, toți delegații au votat moțiunile astfel încât ne mândrim că toate rezoluțiile concepute de participanți au fost aprobate.


    Adunarea Generală a fost prezidată de un Board format din Vlad Găujăneanu, președinte și Iulia Radu, vicepreședinte.

    După momentul în care președintele Adunării Generale a declarat închise lucrările Parlamentului European pentru tineri, organizatorii au înmânat diplomele de participare delegaților.


    La sfârșit, fiecare comitet împreună cu coordonatorul său a făcut o poza de grup; exemplu urmat și de echipa de organizare a acestui proiect.






     Mulțumiri speciale din partea Biroului Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu pentru:
1.Voluntarii organizatori ai proiectului European Parliament for Teen powered by CJE Giurgiu (Vlad Găujeneanu, Ruxandra Stan, Alexandra Voicu și Adriana Tîrnăcop)
2. Direcția Județene de Sport și Tineret Giurgiu (în special doamnelor Doina Chelaru și Cristina)
3. Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu (în special doamnei profesor Ildiko Andraș)
4. Participanți.

luni, 7 aprilie 2014

European Parliament for Teen - Ziua 1

    Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu a organizat în perioada 7-8 aprilie 2014, în cadrul Săptămânii ”Școala Altfel. Să știi mai multe să fii mai bun!” proiectul European Parliament for Teen care constă în simularea Parlamentului European.  
       Proiectul European Parliament for Teen a debutat printr-o deschidere oficială în care au vorbit:
- Andrei Denis, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu
- prof. Andraș Ildiko, Inspector școlar de specialitate pentru educație permanentă
- prof. Anton Corina, Director adjunct al Colegiului Național "Ion Maiorescu"
- Chelaru Doina, reprezentant al Direcției Județene de Sport și Tineret Giurgiu
   
 După deschiderea oficială, participanților nu le-a mai fost permis să vorbească în limba română, singura limbă acceptată fiind limba engleză.   
    Proiectul a continuat cu o sesiune de Team Building în care participanții s-au amuzat și au avut ocazia să se cunoască și să capete încredere unii în alții.


    Dacă în prima parte a zilei participanții au avut timp să se distreze, în cea de-a doua parte au avut mult de muncă. Cei 22 de participanți au fost împărțiți în 4 comitete fiecare având un chair person ca și coordonator. Temele pentru care participanții au fost nevoiți să găsească probleme și rezolvări au fost:
  1. AFCO - Committee on Foreign Affairs
 Political disillusion in Europe:  low voter turnouts and several youth polls have shown that disenchantment with politics and unawareness of the political and social reality of the European Union have led to an increasingly passive attitude amongst young Europeans. What measures should be taken in order to motivate and allow young people to play an active role in European society?


    2. DROI - Committee on Human Rights
   Despite the fact that active Euthanasia remains illegal in most countries in the world, there is a growing emphasis on physician-assisted suicide. How should the European Union react to the controversial discussion?


     3. EMPL - Committee on Employment and Social Affairs 
    Mitigating skills and qualification mismatch with Europe’s labour market requirements: how can Europe best satisfy the demands of its employers and future employees in order to improve the employability and prospects of younger generation?

      4. FEMM - COMMITTEE ON Women’s Rights and Gender Equality
     The right to life of the embryo vs. women’s right to dispose of their own body under three coordinates – states’ sovereignty, supranationalism and the international protection of human rights.
How could the European Union, Council of Europe, as well as Member States individually, cooperate and coordinate their policies and actions in order to achieve a fair, democratic and coordinated abortion regulation system throughout Europe? To what extent should the international intervention into national legal systems go, in what abortion regulation is concerned?


    Pentru că delegații ”Parlamentului European” nu mai aveau energie, au avut parte de un joc energiser.

Totul va continua mâine !