miercuri, 21 mai 2014

Tinerii în centrul politicilor europene

    Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Giurgiu a fost reprezentat în cadrul Campaniei Naţionale de Informare şi Conştientizare „Tinerii votează – Tinerii contează” sau League of Young Voters Romania care a fost organizată de Consiliul Tineretului din România – CTR în parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă – AEP, Ministerul Tineretului și Sportului – MTS și Biroul de Informare al Parlamentului European în Romania – BIPERO.
     Pe data de 20 mai, a avut loc Dezbaterea regională din București din cadrul Campaniei Naţionale de Informare şi Conştientizare „Tinerii votează – Tinerii contează” la care au participat: Denis ANDREI (vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu), Cătălin BĂLAN (președinte al Consiliului Județean al Elevilor Teleorman), Aura MARINA (vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Dâmbovița) și Cătălin LUNGU (vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu).
    Din partea reprezentanților elevilor a fost adresată o întrebare referitoare la introducerea dreptului de vot al elevilor în Consiliile de Administrație al unităților de învățământ liceale din România, având în vedere că legislația românească trebuie să se plieze pe cea europeană. Dintre cei 6 candidați la alegerile europarlamentare, care erau prezenți la eveniment, 5 au declarat că sunt de acord cu introducerea dreptului de vot elevilor în Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ, aceștia sunt: Vlad ALEXANDRESCU (Forța Civică), Petru LUHAN (Partidul Democrat Liberal), Lucian SÂRBU (Alternativa Socialistă), Mihail NEAMȚU (Noua Republică) și Cristian GHIȚĂ (Partidul Național Liberal) în timp ce Florin BREBETE (Partidul Verde) nu a răspuns întrebării.

luni, 19 mai 2014

Zilele Educației Naționale la Giurgiu

    Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Giurgiu organizează în perioada 19-23 mai 2014 Zilele Educației Naționale. Liceele din municipiul Giurgiu: Colegiul Național "Ion Maiorescu", Liceul Teoretic "Tudor Vianu", Liceul Teoretic "Nicolae Cartojan", Liceul Tehnologic "Ion Barbu", Liceul Tehnologic, Liceul Tehnologic "Miron Nicolescu", Colegiul Tehnic "Viceamiral Ioan Bălănescu" au câte un stand amplasat în incinta Ateneului "Ion Vinea" iar reprezentați ai liceului încercă să îi atragă pe elevii din anul terminal al școlilor gimnaziale spre liceul lor.
    Pe lângă liceele din municipiul Giurgiu și reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Giurgiu, Palatului Copiilor Giurgiu și ai Școlii Gimnaziale de Artă "Victor Karpis" au amplasat câte un stand la Zilele Educației Naționale.
    Elevii care au venit la standul CJE Giurgiu au primit câte un pliant pentru a înțelege ce este Consiliul Elevilor și cum se pot implica.
    Membrii Biroului Executiv sunt foarte încântați de prezența în premieră a CJE Giurgiu la Zilele Educației Naționale și felicită Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Giurgiu pentru organizarea activităților.

duminică, 18 mai 2014

Mesaj pentru Tânărul de Azi

    Pe data de 16 mai 2014, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Giurgiu în parteneriat cu Asociația Tinerilor pentru România (ATpR) a organizat proiectul internațional Mesaj pentru Tânărul de Azi.
    Începând cu ora 10, membrii Biroului Executiv al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Giurgiu i-au rugat pe giurgiuvenii din Piața Centrală să se oprească pentru câteva minute și să le transmită un mesaj tinerilor de astăzi. Iată ce își doresc giurgiuvenii să transmită tinerei generație:
    Să se implice în toate acțiunile. Să fie curajoși și optimiști.
    Tânărul de azi să nu facă greșeala pe care am făcut-o noi, cei de până la 81 de ani, să judece la timpul zilelor noastre, cu adevărat democratic.

    Tânărul de azi să aibă grijă de el prin învățătură și prin respect. Să nu aștepte de la politicienii de azi. Le doresc să fie tineri și frumoși așa cum arată vârsta lor.
    Să le dea Dumnezeu sănătate, să fie corecți și să aibă capul pe umeri.
    Să fiți cuminți, respectuoși față de vârstnici și să ieșiți la vot pe 25 mai.
    Să fie mai optimiști.
    Multă sănătate. Să învețe foarte mult, să se integreze în societate.
    Vă doresc să rezistați vremurilor de astăzi ca să puteți face față vremurilor viitoare! Vă doresc să aveți parte de vremuri bune care să vă învețe să trăiți altfel, să fiți buni și să aveți parte de bine! Iar pe noi, iubiți-ne!

joi, 15 mai 2014

Concurs INSERT - ÎMPREUNĂ PENTRU O SOCIETATE INCLUSIVĂ

     Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Giurgiu lansează concursul INSERT - ÎMPREUNĂ PENTRU O SOCIETATE INCLUSIVĂ cu premii în BANI.
    Participanții trebuie să trimită la adresa de e-mail consiliulelevilorgr@yahoo.com sau prin mesaj pe pagina de Facebook www.facebook.com/cje.giurgiu până pe data de 25 mai 2014 o idee de slogan sau de siglă a campaniei ÎMPREUNĂ PENTRU O SOCIETATE INCLUSIVĂ.
    Un participant se poate înscrie la ambele categorii cu un singur slogan și cu o singură siglă. Concursul se adresează doar elevilor din județul Giurgiu.
Pentru fiecare categorie se vor acorda următoarele premii:
Premiul I - 100 lei
Premiul II - 50 lei
Premiul III - 30 lei.
     Dacă aveți întrebări referitoare concursul INSERT - ÎMPREUNĂ PENTRU O SOCIETATE INCLUSIVĂ, vă rugăm să ni le adresați prin e-mail la adresa consiliulelevilorgr@yahoo.com .

      Înainte să începeți să lucrați la siglă sau la slogan, vă rugam să citiți descrierea proiectului: 



       Obiectivul general: 
       Facilitarea accesului la ocupare si integrare sociala  pentru 800 de persoane apartinand   grupurilor vulnerabile din regiunile Sud Muntenia si Bucuresti - Ilfov
       Pe termen lung, proiectul va asigura  promovarea si implementarea conceptului societate inclusiva prin:
-  implicarea parteneriatului intre sectorul public, cel privat si cel nonguvernamental,  transferul de bune practici internationale in combaterea excluziunii sociale, marginalizarii, discriminarii si riscului de saracie,
- pregătire profesională adaptată la cerintele pietei muncii, cresterea numarului de persoane incluse în programe de formare profesională si a sanselor de integrare a acestora pe piata muncii 
- schimbarea mentalitătilor principalilor actori de pe piata muncii, angajati si angajatori referitor fata de persoanele din grupurile vulnerabile.
- utilizarea campaniilor si platformelor web ca elemete de informare si sensibilizare asupra problematicii grupurilor vulnerabile
Grupul  tinta este alcatuit din 900 de persoane, din care 800 persoane din grupuri vulnerabile, esantionate astfel: 400 femei, 200 persoane de etnie roma, 100 elevi si studenti, 30 persoane cu dizabilitati, 30 persoane provenind din familii cu peste 2 copii, 30 persoane ce provin din familii monoparentale si 10 tineri peste 18 ani  care parasesc sitemul de protectie a copilului.
Celelalte 100 de persoane apartin  agentiilor publice/ si private care furnizează servicii sociale si de ocupare grupurilor vulnerabile societatii civile si voluntari ai acestora, administratiei publice locale, pot fi angajati si manageri, persoane din care vor fi selectati membrii parteneriatului pentru o societate inclusiva si care vor fi implicate in programe de formare profesionala, cursuri de competente sociale si civice, cursuri manager proiect si cursuri de informatica, in realizarea campaniilor de sensibilizare si promovarea conceptului de incluziune sociala, combaterea discriminarii si marginalizarii prin masuri inovative, beneficiind de transferul de bune practici si experienta partenerului transnational.

       In cadrul proiectului va fi infiintat si dezvoltat parteneriatul pentru o societate inclusiva între  autoritati  publice, angajatori, patronate, organizatii sindicale, ONG-uri si alti  actori relevanti din comunitatile locale, vor fi prezentate, dezbatute  si adaptate conditiilor concrete din cele 2 regiuni studiile si modelele de buna practica europeana  realizate de partenerul transnational in cadrul unor workshop-uri tematice, vor fi prezentate conceptele de responsabilitate sociala si societate inclusiva, vor fi realizate campanii de informare si sensibilizare in comunitatile locale, vor fi tiparite materiale informative si distribuite de membrii consortiului partenerial, vor fi prezentate in rezultatele proiectului in cadrul conferintei nationale si in cadrul celor 3 aplicatii web.

      Membrii parteneriatului, dar si persoane din grupuri vulnerabile pot participa la cursuri de perfectionare si specializare pentru  manager de proiect si expert accesare fonduri europene, cursuri care le creaza oportunitati de dezvoltare si avansare in cariera si premise pentru dezvoltarea economico-sociala a comunitatilor din care fac parte. 



marți, 13 mai 2014

Mesaj pentru Tânărul de Azi


În contextul în care tinerii din ziua de azi au nevoie de îndrumare mai mult ca oricând din partea societății civile și din partea generației părinților lor, Asociația Tinerilor pentru România lansează proiectul internațional “Mesaj pentru Tânărul de Azi”, în perioada 12 – 18 mai, între orele 12.00 și 18.00, în concomitent în 15 orașe din România și în orașul Cernăuți din Ucraina.
În Giurgiu,  acţiunea va avea loc vineri, începând cu orele 10:00, în Piaţa Centrală.
În perioada propusă, care coincide cu Săptămâna Națională a Voluntariatului, voluntarii ATPR îi vor ruga pe trecători să scrie un mesaj “de trezire” pentru tinerii din ziua de azi, iar toate “sfaturile”, împreună cu fotografiile emitenților, vor fi disponibile gratuit pe pagina de Facebook www.atpr.org/fb. Acțiunea are ca scop responsabilizarea tinerilor și redarea încrederii în puterile lor și își propune să creeze o punte de legătură între generații, legătură care este din ce în ce mai sensibilă mai ales din cauza lipsei comunicării. Până la finele anului, toate fotografiile vor fi incluse într-un catalog, iar o echipa de reputați cercetători, prieteni și parteneri ai Asociației Tinerilor pentru România, vor elabora un studiu, atât cantitativ, cât și calitativ, cu privire la mesajele transmise pentru tinerii de azi.
Proiectul internațional “Mesaj pentru Tânărul de Azi” se mai organizează în următoarele orașe: Focşani, Craiova, Brăila, Galați, Tulcea, Iași, Slobozia, Satu Mare,   Bistrița Năsăud, Suceava, București, Giurgiu, Bârlad, Rm. Vâlcea, Piteşti și în orașul Cernăuți din Ucraina.
“Nu am crezut niciodată că tinerii din ziua de azi sunt reprezentanții Generației de Tinichea. Am crezut mereu în tineri și voi crede mereu în ei. Au putere, sunt inteligenți, cunosc foarte multe lucruri, însă le lipșeste direcția de dezvoltare, le lipsește acel mic impuls. De asemenea, cred că sfaturile și mesajele generației mai în vârstă sunt vitale, atât pentru restabilirea conexiunilor între cele două generații, cât și pentru responsabilizarea tinerilor”, Cristian Tănase, președintele Asociației Tinerilor pentru România
            “Proiectul "Mesaj pentru Tânărul de Azi" este foarte impoartant pentru Consiliul Judeţean al Elevilor Giurgiu şi pentru tinerii giurgiuveni. Suntem foarte încântaţi de ideea proiectului şi de colaborarea cu Asociaţia Tinerilor pentru România,  aşteptăm cu nerăbdare să aflăm care sunt mesajele giurgiuvenilor pentru tinerii de astăzi.” a declarat Andrei Denis, Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Giurgiu.

Asociaţia Tinerilor din România este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în 2013, care are ca obiective majore promovarea tinerilor în mediul social,economic şi educational, precum şi responsabilizarea acestora cu privire la viaţa lor şi rolul pe care îl au în familie, şcoală şi societate.

Concursul Național "Micul Antreprenor" și Adunarea Generală a CRE Sud-Muntenia

     Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Giurgiu recomandă concursul național "Micul Antreprenor"!


Ai o idee de afacere? Crezi  că poate avea  impact?
Dacă da, atunci răspunsul este concursul național „Micul Antreprenor”, organizat de Consiliul Județean al Elevilor Ialomița! Aflat la cea de-a III-a ediție, primele două activități ale proiectului, conferința „Antreprenoriatul tinerei generații” și Târgul Antreprenorial ( concursul propriu-zis), se vor desfăşura la Slobozia, în perioada 6-8 iunie. Acestea se vor finaliza cu premii consistente în bani, precum și parteneriate cu societăți comerciale, pentru a asigura implementarea ideilor de afaceri câștigătoare.
Astfel, proiectul are ca scop îmbunătățirea mediului antreprenorial prin educarea elevilor cu privire la ce presupune punerea în aplicare a unei idei antreprenoriale. Mai mult decât atât, oferă o rampă de lansare pentru piețe economice mult mai largi, informațiile și atitudinile antreprenoriale dobândite în cadrul conferinței reprezentând o bază pentru viitoarele inițiative.
   Ce urmărim noi?
  1. Punerea în valoare a creativității elevilor antreprenori într-un mod practic!
  2. Expunerea și prezentarea ideilor antreprenoriale într-un cadru adecvat!
    Totodată, dorim promovarea unor idei de afaceri originale, de calitate, cu impact asupra „cumpărătorilor”, o bună organizare, spirit de echipă, integritate și sustenabilitatea prezentării în fața juriului.
    Echipele participante își vor expune  gama de produse sau servicii în locurile special amenajate din Piața Revoluției (Slobozia), folosindu-se de orice mijloc de promovare a lor. Echipele trebuie să fie formate din 5 elevi, coordonați obligatoriu de un cadru didactic al unității de învățământ din care provin/ profesorul coordonator al Consiliului Județean al Elevilor.
    În perioada 6-8 iunie, echipele participante vor fi cazate în Slobozia, cheltuielile de cazare şi masă fiind suportate de către organizatori, cu sprijinul financiar din partea Consiliului Județean Ialomița și a sponsorilor, iar cele de transport de către Inspectoratul Şcolar din judeţul de provenienţă.
    Participanții la proiect vor completa formularul nominal de înscriere până la data de 16 mai, urmând ca în data de 19 mai  să fie făcută publică lista echipelor admise. Printre categoriile şi domeniile târgului antreprenorial se numară cel industrial, agricol, construcţii, turism, comercial, IT, cultural, tehnic, finanţe şi, nu în ultimul rând marketing.
    Menţionăm că nu va fi acceptată expunerea produselor alimentare sau comercializarea produselor de orice natură.
    Aplicațiile se depun la adresahttp://wedu.ro/pg/aplicatii_micul_antreprenor_2014/lista

Adunarea Generală a Consiliului Regional al Elevilor (CRE) Sud-Muntenia


    În aceeași perioadă, 6-8 iunie 2014, și în același loc, municipiul Slobozia din județul Ialomița, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Ialomița organizează Adunarea Generală a Consiliului Regional al Elevilor (CRE) Sud-Muntenia cu tema "Metode non-formale în educație". Din partea fiecărui Consiliu Județean al Elevilor (CJE) ce face parte din regiunea Sud-Muntenia vor participa 5 membri.