joi, 19 februarie 2015

Inițiativă pentru comunitatea mea! - Partea a doua

        A doua zi a training-ului ”Inițiativă pentru comunitatea mea!” s-a derulat astăzi, 19.02.2015, la Colegiul Național ”Ion Maiorescu” în cadrul sesiunii facilitate de doamna Laura Agapi, reprezentant al Insitutului pentru Democrație Participativă Euro QVORUM. In prima parte, participanții au recapitulat lucrurile pe care le-au învățat cu o zi in urma, despre antreprenoriat si cheia unui proiect de succes. Cu scopul de a cunoaște ma bine comunitatea în care trăiesc, cât mai ales să conștientizeze rolul lor în cadrul acesteia, copiii au primit sarcina de a realiza o schiță a comunității în viziunea lor prin metoda Tapiseriei Bayeux. Fiecare grupă s-a focalizat pe realizarea propriei planșe, incât a pierdut din vedere tema principală, deci esența exercițiului : faptul că sunt părți ale aceleiași comunități și o puteau reda mult mai eficient unindu-și forțele și lucrând ca un tot. Cu toate acestea, viziunile tinerilor s-au completat între ele, dovadă că în final au reușit să curpindă toate cele cinci tapiserii într-una singură. 

         Mai departe tinerii au aflat rolul cetățeanului si ce conferă individualitatea fiecăruia, iar mai apoi, împărțiți din nou în grupe, au primit sarcina de a realiza un portret robot al Cetățeanului Activ, cetățeanul dornic să se implice în procesul de evoluție al comunității sale. Echipele au indentificat trăsăturile unui cetățean model, de la dorința de dezvoltare, de altfel, definitorie,perseverență, voință, curaj, comunicare, până la responsabilitate, capacități organizatorice, toleranță, expansivitate, pragmatism. 
          În continuare, fiecare participant a trebuit sa aleagă din mulțimea de calități menționate, două pe care consideră că le deține deja și două care îi lipsesc, dar pe care crede că le poate cultiva și, mai apoi, educa pentru a deveni el însuși un cetățean model. Răspunsurile au fost diverse și satisfăcătoare, mai ales că fiecare tânăr a afirmat cu tărie că își dorește din tot sufletul să aibă un cuvânt de spus și să se implice în dezvoltarea orașului său, recunoscând însă că ar avea nevoie de un plus de curaj, responsabilitate, răbdare și încredere în forțele proprii. 
          Ultimul exercițiu a introdus noțiunea de ”lobby” pe lângă instituții și autorități, exercițiu în cadrul căruia participanții deveneau reprezentanții unor anumite grupuri de interes ale căror necesități și idei trebuiau comunicate și susținute. Ideile au fost originale și însoțite de argumente convingătoare, bazându-se totodată pe informații și statistici concrete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu