miercuri, 25 februarie 2015

Inițiativă pentru comunitatea mea! - Partea a treia

A treia zi a training-ului ”Inițiativă pentru comunitatea mea!” s-a desfățurat luni, 23 februarie 2015, la Colegiul Național ”Ion Maiorescu”, Liceul Teoretic "Tudor Vianu" și a avut ca temă principală un subiect des abordat , extrem de controversat și dezbătut: ”Discriminarea”. 
Tinerii s-au familiarizat, în primă fază, cu termenul de ”discriminare”. Li s-a cerut să găsească fiecare câte o definiție pentru aceasta, după care să identifice cauze care determină apariția ei și efecte pe care ea le are asupra persoanelor implicate. A urmat o aplicație în care participanții, împărțiți în echipe, au avut ca sarcină să realizeze un afiș de promovare a României, în timp ce doi dintre membrii fiecărei echipe purtau pe spate câte un bilețel inscripționat cu o anumită categorie socială discriminată în realitate, fără să știe, însă, pe cine reprezintă. Scopul real al exercițiului a fost ca ceilalți din echipă să îi marginalizeze și să nu le asculte opiniile, iar la final ei să spună cum s-au simțit aflându-se în situația de a fi discriminați. 
O altă activitate a urmărit capacitatea tinerilor de a imagina situații de discriminare și de a se identifica în personajele alese. La finalul acestui exercițiu, toți au afirmat că le-a fost foarte greu să interpreteze atât un personaj discriminat, cât și unul care discrimina, susținând că nu ar vrea să ia niciodată parte la o asemenea situație în viața reală. Participanții au aflat, apoi, despre ”hate speech” și despre campania inițiată de Consiliul Europei pentru drepturile omului – ”No Hate Speech Movement” – prin care se susține egalitatea oamenilor în drepturi indiferent de rasă, etnie, naționalitate, religie, status social, gen, orientare sexuală sau politică. 
O ultimă activitate a constat în crearea unui discurs prin care să se promoveze o lume în care să nu existe prejudecăți, marginalizare, izolare, deci discriminare, iar participanții au venit cu idei care mai de care mai originale și persuasive pentru a-și susține cauza. La finalul zilei, tinerilor li s-a oferit testul pe care l-au completat în prima zi pentru a-și verifica informațiile nou acumulate, cât și o fișă pentru feedback. 
Tot parte a training-ului ”Inițiativă pentru comunitatea mea!” a fost și vizita la Prefectura Județului Giurgiu din 25 februarie 2015, unde tinerilor li s-a conturat o prezentare a activității instituției, apoi au fost invitați să facă un tur al clădirii pentru a-și forma o imagine mai clară în ceea ce privește multitudinea de departamente în care se desfășoară activitatea acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu